آخرین اخبار
کد مطلب: 75041
نزديک شدن ديدگاه غربي ها به ايران،نشان عقب نشيني آنها است؟
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 739

به گزارش  سلام لردگان به نقل از جهان بين نيوز، مرور کارنامه هسته اي ايران نشان مي دهد که در طول 9 سال اخير اين پرونده سه مرحله اصلي (تعليق،بازي ناتمام و در اخر دورهاي مذاکراتي که دکتر سعيد جليلي در ان نقش اصلي را بازي مي کند)را پشت سر گذاشته تا سرانجام طي دو روز گذشته و پس از 8 دور مذاکره ايران و گروه 5+1 از سال 1387 تاکنون براي اولين بار مذاکراتي به نسبت منطقي برگزار شد.

اگر بخواهيم نيم نگاهي کوتاه به اين مذاکرات داشته باشيم بايد گفت: ايران و 1+5 تا کنون 3 بار در ژنو ، دو بار در استانبول، يک بار در بغداد و يک بار در مسکو پيرامون مسئله هسته اي ايران به مذاکره پرداخته اند.  اما تاکنون به جز اعمال تحريم هاي شديد عليه ايران هيچ نتيجه اي به دست نيامده است.

کمي به عقب برگرديم ،به زماني که دکتر جليلي تازه سکان دار شوراي امنيت ملي شده بود،بخاطر بياوريم که در آن زمان کمتر کسي فکر مي کرد که مذاکرات پيشنهادي تيم دکتر جليلي و معاونينش امروز به چنين فضاي مطلوبي در برابر غرب برسند.در آن روزها عده اي مي گفتند بايد جلوي غرب کوتاه آمد(آنها همه ي دنيايند و ما تناه يک کشور ،منزوي مي شويم)عده اي ديگر از عمل افراطي در برابر غرب نسبت به موضوع هسته اي صحبت مي کردند و مي گفتند بايد بدون هيچ تعامل و توجهي کار را ادامه دهيم.

اما در اين ميان عده اي قليلي از وارد مذاکره شدن با غرب و در اصطلاح گفتمان ديپلماسي سخن گفتند.پيشنهادي که با تاييد رهبري (مدظله العالي)هم مواجه شد.و حالا بعد از گذشت نزديک به 4 سال و اندي نتايج مثبت آن را در آلماتي به نفع کشور متمدن ايران اسلامي شاهد هستيم.

دکتر سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي کشورمان و رئيس گروه مذاکره کننده ايراني پس از پايان مذاکرات با حضور در ميان خبرنگاران به تشريح جزئيات جلسات دوروزه خود با گروه 5+1 پرداخت. جليلي پيشنهاد جديد گروه 5+1 در آلماتي را واقع بينانه‌تر خواند و گفت: به نظر مي رسد آنها به اين نتيجه رسيده‌اند که بايد واقع بينانه‌تر رفتار کنند.

امروز با غرور بايد گفت کشوري که روزي عده اي بخاطر کوتاه نيامدن از حق مسلم خود دربرابرزورگويي مستکبران عالم ؛غم منزوي شدنش را درجهان مي خوردند بايد ببينند که تيم مشترک غربي –امريکايي امروز پاي ميز مذاکره باملت ايران نشسته و حرف اين ملت استوار را مي شنود.

بايد ببينند که تيم مذاکره کننده هسته اي 5+1 غربي بعد از گذشت 8 دوره مذاکره متعدد آخر متقاعد مي شود، چاره اي جز نزديک کردن ديدگاه هاي خود به حرف ملت ايران ندارد.

اما در آلماتي چه گذشت؟

طبق شنيده ها و گزارشات ؛دکتر جليلي در خصوص پيشنهادات جمهوري اسلامي ايران در مذاکرات آلماتي گفت: مهمترين محور پيشنهاد ايران حق غني سازي اورانيوم است که بايد حق قانوني ما مورد احترام قرار گيرد. ما همچنان مخالفت خود را با سلاح هسته اي اعلام مي کنيم.

دکتر جليلي همچنين در پاسخ به سوال يکي از خبرنگاران مبني بر اينکه : آيا در رابطه با درصد غني سازي اورانيوم با گروه 1+5 گفتگو شد »جواب داد: ايران حق غني سازي را طبق ان پي تي دارد. ما اين حق را براي نيازمان اعمال مي کنيم چه 5 درصد و چه 20 درصد. چون مي بايست نياز خود را برطرف کنيم.

پيش از اين برگزاري نشست آلماتي؛ رسانه ها از بسته غير منطقي غرب براي ايران خبر داده بودند که بر اساس آن، لغو تحريم مبادله طلا و فلزات گرانبها و همچنين برخي محدوديت‌هاي کم‌اهميت بانکي از جمله مواردي بود که بارها مطرح شد. اين رسانه ها مدعي شده بودند که ايران در مقابل اين امتيازات بايد غني‌سازي 20درصد را متوقف کرده؛ همچنين سايت فوردو را تعطيل نمايد و  ذخيره اورانيوم غني‌شده تا 20درصد را به خارج از کشور انتقال دهد.

با وجود دروغ پراکني هاي فراوان رسانه‌هاي غربي مبني بر ارائه پيشنهاد «پيشنهاد خوب» هسته‌اي به ايران خبرهاي رسيده حاکي از آن است که گروه 5+1 با بازنويسي و تلطيف پيشنهاد بغداد صرفاً پاسخي به پيشنهاد ايران در مسکو اراده داده اند.

هر چند کاترين اشتون اعلام کرد اين طرح جزيياتي دارد که تا زمان ارائه پاسخ توسط ايران به افشاي جزييات آن نمي پردازد اما مي توان اين سياست خانم اشتون رانيز نشان دهنده ماهيت ضعيف عقب نشيني شده طرح غرب دانست.

جليلي در پاسخ به سوال خبرنگاري در خصوص احتمال تعطيلي سايت فردو نيز گفت: اين سايت يک سايت قانوني و شناخته شده براي آژانس است که زير نظر آژانس فعاليت خود را ادامه مي‌دهد و بسته شدن آن هيچ توجيهي نداشته و چنين درخواستي را آنها نداشته‌اند.

نماينده رهبر معظم انقلاب در شوراي عالي امنيت ملي در پاسخ سؤال ديگري در خصوص توقف غني سازي 20 درصد اظهار داشت: آنها به پيشنهاد مسکو که ايران ارائه داد نزديک‌تر شده‌اند اما موضوع همکاري مي‌تواند کمک کننده باشد

نزديک شدن ديدگاه غربي ها ،عقب نشيني آنها است؟

در پاسخ به اين سوال بايد گفت طي ماه هاي گذشته براي گروه مذاکره کننده غربي ديگر هيچ شکي باقي نمانده است که ايران به هيچ وجه از حق مسلم خود درباره دانش صلح آميز هسته اي صرفنظر نخواهد کرد. از سوي ديگر با اطمينان کامل مي دانند که ايران در فکر ساخت سلاح هسته اي نيست. علاوه بر اين غرب هيچ نتيجه واضحي نيز از اعمال تحريم ها نديده است و حتي ايران و مردم ايران را پر شور تر از هميشه در مسير پيشرفت و آباداني مي بيند.

علائم فوق بيانگر اين است که غرب به اين باور رسيده است که رويکرد  فشار و مذاکره نمي تواند نتيجه اي در بر داشته باشد چرا که نه فشارها تاکنون ايران را از پاي در آورده و نه مذاکره به جايي رسيده است.

بنابراين به نوعي عقب نشيني غربي ها از درخواست هاي غير منطقي مانند تعطيلي سايت فردو علامت مثبتي است . هر چند رسانه هاي غربي با تشويقي خواندن اين عقب نشيني ها، مدعي شدند اين دور از مذاکرات نتيجه خاصي نداشته است.« مانند: خبرگزاري رويترز و اينترفکس»

نکته جالب پخش گزارش هايي در موازات اين خبرها بود که در آن با پيش داروي در مورد ايران، خواستار اعمال تحريم هاي گسترده تر شده بودند. خبرگزاري فرانسه:  "هيچ نشانه‌اي مبني بر تمايل ايران به خروج از پروسه هسته‌اي وجود ندارد و اين کشور در حال اتلاف وقت است."

با اين حال برخي رسانه ها صراحتاً عقب نشيني 5+1 از مواضع پيشين خود را بي سابقه توصيف کردند.

نبايد فراموش کنيم که غرب به خوبي از سلامت فعاليت هسته اي كشورمان اطمينان دارد و کش و قوس دارکردن مذاکرات صرفاً با اهداف ديگري صورت مي گيرد.

لذا آمريكا و متحدانش نه تنها در فکر پايان دادن به چالش هسته اي به وجود آمده نيستند، بلكه طولاني شدن بررسي آن نيز خوشحال اند. اين احتمال نيز وجود داردکه عقب نشيني ديروز غرب از برخي مواضعش صرفاً براي طولاني کردن مذاکرات بوده و در دورهاي بعدي به مواضع قبلي خود برخواهد گشت. بنابراين به نظر مي رسد تنها راه پايان بحث هسته اي ايران تغيير رفتار غرب نسبت به ايران باشد. تغييري نه فقط در حرف و شعار و پيشنهاد بلکه در عمل، و با برداشتن کامل تحريم ها و احقاق حقوق از دست رفته ايران.

ساحا اصفهاني

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس